Zasady działania garowni

Wytwornice pary i urządzenia, które do działania wymaga wysokiej temperatury występują w każdej gałęzi przemysłu- w spożywczym, chemicznym, budowlanym, drzewnym. Szczególnie przemysł spożywczy ma wysokie wymagania co do warunków higienicznych jak i temperaturowych stosowanych przy produkcji żywności.

Jak działają garownie?

garowniaDo wytwarzania produktów spożywczych, takich jak chleb i ciasta stosowane są różnego rodzaju sprzęty. Jednym z nich jest garownia bez której nie byłby możliwy porządny wypiek. Komora, która jest częścią garowni zapewnia odpowiednie warunki do wzrostu ciasta. Może być ona w standardowych wymiarach, ale zarówno komora garownicza jak i cała garownia muszą być przystosowane pod wymagania, ile produktów i jaki rodzaj będzie produkowany. Wiadomo, iż na skale przemysłową są o wiele bardziej skomplikowane sprzęty. Jest też rodzaj komór garowniczych- komory rozrostu, które to są wykorzystywane przy automatycznej produkcji chleba. Są one częścią linii do produkcji chleba. Obecnie same garownie są bardzo oszczędne pod względem zarówno energetycznym, jak i zajmowanego miejsca. Produkowane są coraz mniejsze i o prostej budowie,gdzie szybko i łatwo możemy usunąć awarię. Jest to bardzo ważne w wypiekaniu chleba na wysoką skalę, kiedy nie można pozwolić sobie na zbyt długi (lub jakikolwiek) przestój w pracy. jako urządzenie ma ona również wpływ na aromat w wytwarzanych ciastach, dlatego tak ważna jest odpowiednia jej konserwacja.

Same komory w garowniach wykonywane są najczęściej ze stali nierdzewnej. Powinny być one również dostosowane do warunków, w jakich będą pracować- każdy sprzęt i jego budowa mają określone wymagania co do wydajności i ilości użycia. Ważne jest to przy wypiekach na skalę przemysłową czy wielkoprzemysłową.