Folie kiszonkarskie do produkcji paszy objętościowej

 

Zwierzęta gospodarskie muszą być karmione codziennie i to w dużych ilościach – zwłaszcza jeśli mowa o bydle (krowach mlecznych, mięsnych buhajach i nie tylko). Takie zwierzęta są w stanie zjeść nawet kilkadziesiąt kilogramów paszy objętościowej każdego dnia. A czym jest pasza objętościowa? Objętościówka to pasza, która w okresie letnim jest dostępna dla zwierząt na pastwisku.

Kiszenie pasz w specjalnych foliach kiszonkarskich

folia kiszonkarskaSą to różnego rodzaju kłosy, trawy, liście i nie tylko. Ich głównym zadaniem jest nie tyle wypełnianie przewodu pokarmowego co pobudzanie do żucia. Stąd też nazwa przeżuwacze – nawet kiedy odpoczywają, odłykają z przedżołądków wstępnie rozdrobnioną paszę objętościową i z powrotem ją połykają. Co jednak zrobić w okresie zimowym? Najlepiej przygotować się na ten czas i zakupić odpowiednią ilość kiszonek oraz sianokiszonek. Można je też zrobić samemu. Do tego potrzebna będzie folia kiszonkarska i oczywiście materiał do kiszenia. Należy wybrać wytrzymałą folię – zwłaszcza dla sianokiszonek, które powstają z traw i mogą zawierać ostre kłosy. Nie może dojść do przebicia folii, bo wtedy proces kiszenia (a więc beztlenowej fermentacji) zostanie zaburzony, a pasza będzie się po prostu psuć. Taka kiszonka czy sianokiszonka w folii może przetrwać bez problemu jesień i zimę (nawet jeśli przetrzymywana jest na zewnątrz). Obecnie dobre folie kiszonkarskie zaopatrzone są w specjalne filtry UV, dzięki czemu nawet promienie słoneczne nie są w stanie zakłócić procesu fermentacji.

Warto też wspomnieć o tym, że folia dostępna jest w wielu kolorach. Najlepiej wybierać takie, które odbijają promienie słoneczne i nie są przezroczyste (by zwierzęta nie widziały, co znajduje się w środku). Dość często rolnicy wybierają folie zielone lub białe, szare. Istnieją folie z trzema, pięcioma, a nawet siedmioma warstwami.